Založ si blog

Znova bez Kurdov

V piatok 29. januára začalo v Ženeve, pod patronátom OSN, tretie kolo nepriamych mierových rokovaní, ktorých cieľom je ukončenie päťročného konfliktu v Sýrii. Rokovania sa po odklade začali najskôr so zástupcami delegácie sýrskej vlády a následne 1. februára sa mali začať rokovania so zástupcami delegácie opozičných sýrskych skupín. Z tohto mierového procesu boli však vylúčení sýrski Kurdi, ktorí po sýrskej vláde, organizácii Islámsky štát a fragmentovanej sýrskej opozícii, predstavujú štvrtú hlavnú frakciu v Sýrii.

 

Nepozvaniu kurdských zástupcov, predchádzal organizačný chaos chystaných rokovaní, ktorý sa prejavoval ich bojkotovaním, vzájomným obviňovaním a kladením podmienok jednotlivými sýrskymi a nesýrskymi stranami. Taktiež bolo nejasné, až do poslednej chvíle, ktoré skupiny majú byť zastúpené v delegácii sýrskej opozície.

 

Do začiatku rokovaní bolo otázne, či na rokovaniach majú byť prítomní aj rojavskí zástupcovia najsilnejšej sýrskej kurdskej strany kurdského regiónu – Strany demokratickej únie (PYD) a Sýrskeho demokratického zhromaždenia (DSA), ktoré vzniklo 10. decembra 2015 a je tvorené kurdskými a ďalšími skupinami zo severu Sýrie. Proti účasti PYD na rokovaniach aktívne vystupovalo Turecko, ktoré PYD označuje za teroristickú organizáciu a vetvu zakázanej tureckej Strany kurdských pracujcich (PKK). Rovnako odmietnutie PYD bolo prítomné aj v radách opozičnej delegácie, najmä zo strany Tureckom a Saudskou Arábiou podporovaných opozičných skupín zoskúpených vo Vyššom rokovaciom výbore (KHC), ktorý sa sformoval koncom roka 2015 v Rijáde. Ako najčastejší dôvod bol uvádzaný dôvod, že Kurdi spolupracujú a sú spojenci sýrskej vlády a preto by mali byť súčasťou vládnej delegácie. Za prítomnosť kurdských zástupcov sa pred začiatkom mierových rokovaní v radách delegácie sýrskej opozície vystupovalo Rusko a ako uviedol v rozhovore pre ANF Salem Muslem, spolupredseda strany PYD, mali Kurdi okrem Ruska aj tichú podporu predstaviteľov USA.

Podľa ANF na rokovania z prítomnej „rojavskej“ delegácie bol nakoniec ako zástupca pozvaný len spoluprezident DSA Heysem Menna. Menna, na základe predchádzajúceho vyhlásenia, však odmietol účasť na rokovaniach, pre vylúčenie z rokovaní ďalších členov rojavskej delegácie – Salema Muslema za PYD a Ilhama Ehmeda za DSA.

Sýrski Kurdi sa tak dostali do špecifickej situácie, keď napriek ich najaktívnejšiemu boju proti IS, oficiálne deklarovanému nepriateľovi takmer všetkých aktérov v konflikte v Sýrii, napriek ich úspešnej vojenskej spolupráci s veľmocou USA, a tiež obrovským ľudským a materiálnym strátam, boli vylúčení z účasti na rozhodovaní o vlastnej budúcnosti a tiež budúcnosti celej Sýrie. Z pohľadu Muslema v rozhovore pre ANF, vylúčenie PYD z participácie na rokovaniach, znamenalo nielen ich neuznanie ako politickej reprezentácie a ich politického systému zo strany všetkých mocnosti, ale aj vylúčenie jedinej opozičnej skupiny, ktorá má reálnu vojensku silu a ako jediná presadzuje sekularizmus, rovnoprávnosť a demokraciu, v porovnaní s tzv. umiernenými opozičnými skupinami, z ktorých časť propaguje radikálnu islámsku ideológiu,  čo bude nakoniec dôvodom zlyhania mierového procesu.

Poznámky ku vývoju kurdskej otázky v Sýrii

24.01.2016

V priebehu posledných štyroch rokov prešla kurdská komunita v Sýrii radikálnym politickým vývojom. Zdanlivo navonok pasívni Kurdi si v priebehu krátkej doby dokázali vybudovať efektívnu samosprávu, vytvoriť a vycvičiť obranné ozbrojené jednotky, napriek izolácii ubrániť ohrozenú slobodu, získať a rozširovať okruh spojencov a úspešne presadzovať svoje ciele a [...]

Crocus, Moskva, Rusko, teroristický útok

Teroristický útok si objednali Ukrajinci máme dôkaz, tvrdí Moskva. Nezmysel, opakovane sme vás varovali, reaguje USA

28.03.2024 16:36, aktualizované: 16:48

Za útok v koncertnej sieni v Krasnogorsku na predmestí Moskvy je zodpovedný výlučne Islamský štát, vyhlásil bezpečnostný hovorca Bieleho domu John Kirby.

Tomáš Drucker

Ministerstvo školstva: Prístup k tehotným študentkám by sa novelou zákona mohol zmeniť

28.03.2024 16:17

Ako priblížili z rezortu, podľa navrhovaných úprav má VŠ povinnosť prihliadať na ich potreby, najmä pri tvorbe študijných plánov.

Polícia / Pomáhať a chrániť / Policajné auto /

Polícia vyšetruje prípad sexuálneho zneužitia dvoch dievčat pri Košiciach

28.03.2024 16:01

Mali byť v aute sexuálne zneužité dve 11-ročné dievčatá.

APTOPIX Russia Belarus

Prečo Lukašenko vyvracia Putinovu ukrajinskú verziu teroru? Útočníci z Crocusu chceli utiecť do Bieloruska, tvrdí

28.03.2024 16:00

Diktátor Alexandr Lukašenko svojím vyhlásením, že teroristi od podmoskovskej haly Crocus pôvodne unikali smerom do Bieloruska, podkopal naratív Kremľa o ukrajinskej stope.

Daniel Ďuriš

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2
Celková čítanosť: 3582x
Priemerná čítanosť článkov: 1791x

Autor blogu

Kategórie